dissabte, 1 de març del 2014

Interior i Salut topen per la regulació dels clubs cannàbics

La multiplicació de clubs cannàbics està fora de control a Catalunya, i així ho reconeixen els departaments de Salut i Interior. En els últims anys, l'obertura d'aquestes entitats ha crescut de forma exponencial sense que cap normativa ho hagi autoritzat o impedit. Ja són més de 300 a tot Catalunya, de les quals més de 200 són a Barcelona. El creixement dels denominats clubs socials de cànnabis és tan gran, que la capital catalana comença a ser coneguda com l'Amsterdam del Mediterrani. El fenomen inquieta ajuntaments i Generalitat, on des de la tardor passada s'intenta consensuar la posició de diversos departaments -fonamental-
ment, Interior i Salut- amb l'objectiu de limitar l'activitat d'un sector en evident expansió.
Aquest assumpte sembla, no obstant, haver entrat en un carreró sense sortida a causa de les posicions gairebé antagòniques que mantenen les conselleries d'Interior i Salut. El titular de la primera, Ramon Espadaler, s'oposa rotundament a una regulació dels clubs cannàbics, mentre que el de Salut, Boi Ruiz, considera que regular el sector és l'única forma de mantenir sota control el consum que es fa en aquests locals i el perfil dels socis, així com la composició i la potència de les plantes utilitzades.
EL PAPER DE DOLENT / Espadaler no té miraments a l'hora d'assumir «el paper de dolent en aquesta pel·lícula», segons va avançar dijous a aquest diari. «Interior no està a favor d'una regulació d'aquesta classe de clubs -va afirmar-. Aquestes entitats tenen com a conseqüència l'aparició de cultius de marihuana, que són els que els proporcionen el cànnabis». Espadaler assegura que tècnics del seu departament han estudiat el fenomen i fruit d'aquest treball han arribat a algunes conclusions. «Una d'elles és que en els llocs on aquesta activitat s'ha regulat el resultat no ha estat l'esperat -va indicar-. S'ha de tenir en compte el nefast impacte que els clubs cannàbics poden tenir en els adolescents».
A Salut s'entén tot al contrari. «La regulació de les bones pràctiques sobre el consum de cànnabis permet conèixer millor la realitat del fenomen, i el nombre de consumidors i clubs -va exposar el conseller Boi Ruiz al Parlament el setembre passat-. L'existència d'una normativa evitarà que el consumidor entri en contacte amb el mercat negre de les drogues, i permetrà conèixer la composició, la potència i l'adulteració de la planta i els seus derivats».
En aquella compareixença parlamentària -a la qual ahir es van remetre des de Salut, eludint nous pronunciaments-, Ruiz es va comprometre a consensuar la seva posició amb altres departaments de la Generalitat i amb les formacions polítiques presents al Parlament. També va anunciar la imminent convocatòria de la resta de grups parlamentaris, però res d'això ha passat encara.
Ruiz va advocar aleshores per establir un model «restrictiu» de clubs cannàbics a Catalunya, i fixar-ne tant el nombre de socis possible, com l'edat, les quantitats de consum personal i la potència dels cultius de cànnabis autoritzats. Tot això, va indicar, amb la finalitat de «reduir riscos i danys futurs».
ÚS TERAPÈUTIC / L'objectiu de delimitar l'existència de clubs cannàbics a Catalunya s'entreveu, per tot el que ha estat exposat, difícil. El titular d'Interior va reiterar que el seu departament no elaborarà cap norma que empari el consum de cànnabis. «L'única excepció podria ser-ne l'ús terapèutic», va puntualitzar, després d'expressar la seva «preocupació» per l'auge del fenomen. Espadaler va avançar, en conseqüència, que la postura que mantindrà el seu departament en eventuals trobades amb altres conselleries se cenyirà a «intensificar la recerca i la incautació de cultius de marihuana, i una fiscalització més estricta dels clubs». Va apostar fins i tot per penalitzar més el consum de cànnabis a la via pública.
Des de Salut subratllen que les po-lítiques sanitàries en relació amb les drogues que existeixen a la UE avancen cap a mesures que «prioritzin la salut dels consumidors» seguint, indiquen, un model semblant al que es va desenvolupar als anys 80 i 90 davant el consum d'heroïna, en al·lusió al repartiment de xeringues que es va introduir per evitar la transmissió del VIH.

de  http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/interior-salut-topen-per-regulacio-dels-clubs-cannabics-3136810

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada