dissabte, 1 de març del 2014

Barcelona regularà els clubs cannàbics per la inacció del Govern

Davant la inacció de la Generalitat, que no decideix si regula o prohibeix els clubs cannàbics a causa de les divergències entre les conselleries d'Interior i Salut, com va avançar ahir EL PERIÓDICO, alguns ajuntaments comencen a fer passos pel seu compte afectats per la necessitat de posar ordre en unes entitats que es multipliquen a l'empara de l'alegalitat. El consistori de Barcelona, una de les urbs on més han proliferat aquesta classe d'associacions, s'ha decidit a preparar un protocol que, segons avancen fonts oficials de l'ajuntament, «estarà a punt abans del juny» i amb el qual es pretén regular aquests clubs.
L'equip de govern de l'alcalde Xavier Trias es llança a elaborar una norma després de dur a terme pel seu compte un cens d'associacions cannàbiques. Segons aquest recompte, a la ciutat funcionen actualment al voltant de 200 d'aquestes entitats.
El cens no ha estat fàcil d'elaborar, ja que les entitats s'inscriuen al Registre d'Associacions, que depèn de la Generalitat, i no sol·liciten cap autorització a l'ajuntament, que ha hagut de fer l'estudi a partir del treball de la Guàrdia Urbana i de treballadors dels diferents districtes.
Des del municipi es destaca el degoteig de queixes veïnals ocasionades pels clubs. Moltes estan motivades per sorolls i les pudors generats pels abonats. En altres casos, segons fonts oficials de l'ajuntament de la ciutat, es tracta de veïns que pregunten al consistori sobre els efectes que la presència de les entitats cannàbiques pot generar en la protecció i la salut dels menors i sobre l'aparició de situacions de tràfic de drogues.
SENSE COMPETÈNCIES / Fonts oficials de l'ajuntament reconeixen que «la falta de regulació dificulta el control administratiu» dels clubs i associacions, «que s'han estès ràpidament durant els últims anys». «Davant la proliferació d'aquesta mena d'associacions, l'ajuntament, tot i no tenir-ne la competència directa, ha decidit abordar el fenomen per donar alguna resposta al seu increment», assenyalen les fonts.
Fins ara, el consistori barceloní realitzava actuacions policials i administratives sobre els clubs. «El que es farà ara és crear un protocol que sistematitzi clarament les actuacions», indiquen les fonts, que asseguren que en aquesta normativa hi treballen tant la Guàrdia Urbana com els serveis jurídics i d'urbanisme de l'ajuntament, que pretén disposar així d'una eina per cobrir un buit legal que facilita la proliferació d'aquestes entitats, algunes de les quals tenen poc a veure amb clubs d'autoconsum, ja que fan servir l'aparença d'associació com a tapadora per traficar.
El protocol de l'ajuntament tindrà tres potes. Una primera consistirà a reclamar a totes les entitats els seus estatuts i fiscalitzar-los al màxim per comprovar que els compleixen. Si no és així, es procedirà al tancament per via administrativa. El segon pilar del protocol consistirà a augmentar la pressió de la Guàrdia Urbana sobre les entitats per si hi hagués indicis de tràfic d'estupefaents.
A L'ESPERA D'UNA LLEI SUPERIOR / Finalment, el reglament inclourà una sèrie de condicions urbanístiques que hauran de complir les entitats. Així, per exemple, s'establirà una distància mínima respecte a espais com escoles, parcs infantils o guarderies.
No obstant, fonts oficials del consistori asseguren que fan aquest marc normatiu per pal·liar el buit legal existent i reclamen a les altres administracions, tant Generalitat com Govern, que elaborin una llei que en reguli el fenomen.
Encara que el Govern va començar la tardor passada a estudiar la possibilitat de regular l'activitat dels clubs cannàbics, les diferències entre les conselleries d'Interior i Salut han frenat el projecte.
Així, des del departament que dirigeix Ramon Espadaler s'oposen a elaborar un marc regulador perquè entenen que, per restrictiu que sigui, acabaria emparant activitats com el cultiu de marihuana. Mentrestant, la conselleria de Boi Ruiz considera que regular els clubs permetria accedir als consumidors de la planta, conèixer les seves realitats i evitar que contactin amb el mercat negre.

Via  http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/societat/barcelona-regulara-els-clubs-cannabics-per-inaccio-del-govern-3139950

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada