dilluns, 28 de març del 2011

Repressio

Intervenció a The Resin ClubÉs delicte conrear, vendre i traficar amb marihuana? Sí, ho és, atenent a l'article 368 del Codi Penal, sota penes de presó de tres a sis anys. Es pot constituir una associació que digui en els seus estatuts que sembrarà aquesta droga per al seu consum? Sí, també és possible, segons la fiscalia de Barcelona.
Amb aquests elements, la polèmica dels límits està servida i porta de cap tant als Mossos d'Esquadra com als propietaris de les associacions que promouen el consum de la droga a "espais privats, d'ús i accés exclusiu per a socis".

A Catalunya existeixen més de 40 entitats d'aquest tipus, segons la Federació d'Associacions cannàbiques (encara que federades només hi ha tres). En les bases de dades de la Generalitat consten unes 30 entitats o clubs que fomenten l'estudi, la legalització, l'ús o el consum del cannabis. Davant de qualsevol actuació policial, les associacions s'emparen en que estan legalment registrades. Els Mossos d'Esquadra, en que infringeixen la llei. A tot això se suma el malestar de veïns, que solen patir el tràfec de gent que acudeix als locals.
En tre mesos, la policia autonòmica ha detingut a nou persones de tres associacions (a Sitges i Barcelona) per tràfic de drogues. L'últim cas va passar el diumenge. A la una del migdia, diversos agents van entrar al número 57 del carrer de Guitard, a Les Corts (Barcelona): The Resin Club. Els mossos portaven una ordre del jutjat número 29 de Barcelona que els autoritzava a això.
Allà van trobar 200 plantes de marihuana, 300 grams de llavors i 200 grams més de la droga preparada per ser venuda. La denúncia, anònima, provenir d'un dels veïns de l'immoble, a qui li arribava l'olor de les plantes. "Se sentia tota la nit el motor que tenien per a les plantes. Quan s'obren les finestres, a veure com dorms", va lamentar ahir Susana Camacho, de 67 anys, portera del bloc de pisos del carrer de Guitard on hi ha el club. La dona es va queixar també de l'anar i venir de persones dia i nit: "Se'ls sentia parlar i amb música fins a les tres del matí". Una altra veïna, que va preferir no identificar-se, va assegurar que era evident que es consumia droga al club i que això suposa un pèssim exemple en el veïnat.
Des de diumenge, el president de l'associació, Aitor J., de 34 anys, i dues dones, que vivien al local i eren sòcies, Elisabeth M., de 32 anys, i Line S., de 29, estan detinguts. L'entitat es publicita a Internet a través de la seva pàgina web i consta en el registre d'associacions de la Generalitat.
"El dret d'associació és un dret constitucional. Només té un límit: que les seves finalitats no siguin il.lícites. Quan es va presentar la primera associació que reconeixia el consum propi, es va plantejar un dubte raonable, per això es va presentar a la fiscalia", va explicar ahir Xavier Campà, subdirector general d'Entitats Jurídiques del Departament de Justícia. Campà admet "certa contradicció" entre la llei i els estatuts de les associacions. "Per això vam acudir a la fiscalia", va insistir.
El ministeri públic fonamenta que pel fet mateix de constituir-se com associació no estan cometent un delicte. "Malgrat esmentar fins i activitats que podrien plantejar problemes de valoració penal, introdueixen, respecte a alguns dels seus objectius, matisos que denoten la pretensió d'harmonitzar les activitats projectades amb criteris legals", recull.
Però inclou una clara advertència: "Qualsevol activitat que pugui dur a terme que incorri en les conductes tipificades com a delicte en els articles del Codi Penal motivaran la corresponent actuació policial".
L'advocat que defensa les tres associacions intervingudes pels Mossos, Martí Cànaves, considera "desmesurada l'acció policial". Al seu entendre, no cometen cap il • legalitat perquè "no hi ha consum de terceres persones" dins de les associacions. Es realitza un "cultiu col.lectiu de cànnabis" amb un ús "exclusiu per als socis", insisteix, i explica que "s'han d'inscriure, abonar una quota i informar del consum que esperen fer en els següents mesos per proveir". La polèmica està servida.
El periple d'una associació cannàbica
- 15 de febrer de 2010: l'Associació Barcelonina Cannàbica d'Autoconsum presenta una sol licitud d'inscripció en el Registre d'Associacions del Departament de Justícia.
- 9 d'abril de 2010: Justícia demana informe al Departament d'Interior, que afirma que el cultiu i el consum són delicte.
- 5 de maig de 2010: la direcció d'Entitats Jurídiques estableix que hi ha una penal en l'activitat de l'associació i suspèn el tràmit d'inscripció.
- 14 de juny de 2010: la fiscalia tomba l'informe dels Mossos i dóna llum verda al registre de l'organització.
- 19 de novembre de 2010: l'Associació Barcelonina Cannàbica de Autoconsum es registra oficialment.
• 22 DE GENER DE 2011: els Mossos d'Esquadra intervenen la seu de l'associació i detenen quatre persones acusades de tràfic de drogues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada