dijous, 31 de març del 2011

Comunicat de la FAC


Comunicat de la Federació d'Associacions cannàbiques (FAC).

La FAC rebutja les detencions de membres de Clubs Socials de Cannabis (CSC) i exigeix ​​la regulació clara del autocultiu.

La federació rebutja els intents de mercantilitzar dels CSC i reclama a la resta d'associacions cannàbiques que s'impliquin en la defensa de la normalització de l'ús de la planta.


Rebuig rotund a les detencions

Davant l'onada d'operacions policials contra associacions de persones usuàries de cànnabis en diferents indrets de l'estat espanyol, la Federació d'Associacions cannàbiques (FAC) vol manifestar el seu rebuig a la manera com s'estan portant a terme moltes d'elles, ja que s'estan produint detencions que considerem desproporcionades i innecessàries. No té sentit que s'aturi a representants d'entitats legalment registrades, els fins han estat considerats legals i el domicili social és del domini públic. Si els tribunals desitgen aclarir qualsevol qüestió relativa al funcionament d'aquestes associacions, es podria anomenar a prestar declaració a les persones implicades o demanar la documentació que es consideri necessària, sense necessitat de posar entre reixes a persones el treball és públicament conegut i basat a priori en resolucions judicials favorables. Per això, la FAC exigeix ​​que s'acabi immediatament amb aquesta pràctica abusiva.

La Federació d'Associacions cannàbiques (FAC) considera que aquesta situació absurda, on unes institucions legalitzen associacions que altres institucions intenten clausurar, té el seu origen en la manca d'una regulació legal clara al respecte. Ens sembla incomprensible que, havent el Tribunal Suprem despenalitzat el consum de drogues il.lícites en data tan llunyana com 1974 i hi ha una llarga sèrie d'actuacions i sentències judicials que afirmen que l'activitat dels Clubs Socials de Cannabis no constitueix delicte mentre es respectin certs límits , a hores d'ara ni el poder legislatiu ni l'executiu hagin fet res per aclarir la situació, la qual cosa genera una inseguretat jurídica absolutament inacceptable en un estat de dret.


Per una regulació que eviti la inseguretat jurídica

En conseqüència, la FAC exigeix ​​una vegada més una regulació clara de l'autocultiu individual i col.lectiu, incloent les activitats dels CSC, de manera que es sàpiguen amb claredat quins són els requisits a complir i els límits a respectar, així com l'establiment de mecanismes de control preventius que permetin fiscalitzar l'activitat dels CSC sense necessitat de recórrer a operacions policials que trepitgen els drets i llibertats d'un bon nombre de persones, alhora que suposen un cost innecessari per a l'erari públic.

Des de la Federació d'Associacions cannàbiques reiterem la demanda de crear un registre específic d'associacions per a aquest tipus d'entitats, on es puguin auditar els seus comptes, així com l'elaboració d'un protocol d'actuació policial que inclogui mecanismes de supervisió del cultiu i transport de cànnabis per part dels CSC. Així es podria resoldre qualsevol dubte sobre la legalitat o no de les seves activitats sense necessitat de recórrer a mecanismes de control traumàtics i desproporcionats, com són les detencions i incautacions.


Despenalització sí, liberalització no

Des de la FAC defensem una nova regulació legal per al cannabis que inclogui la despenalització total del trànsit. Considerem de proporcionar cànnabis a una persona adulta que ho demana lliurement no ha de ser considerat delicte, siguin quines siguin les circumstàncies en què es produeix aquest subministrament. Ningú hauria de ser detingut ni molt menys empresonat per conrear o distribuir cànnabis, tot i que sigui amb fins de lucre.

Ara bé, la FAC tampoc aposta per un model liberalitzador on la producció i distribució de cannabis es deixin a l'atzar dels mercats capitalistes de tall neoliberal que dominen el comerç mundial, com succeeix amb alcohol i tabac. Entenem que un model d'aquest tipus, on sabem per endavant que el control quedaria en mans de grans empreses mercantils, és contrari a la defensa dels drets i dels interessos de les persones usuàries de cannabis. És per això que reclamem mecanismes legals que impedeixin la mercantilització del cannabis i evitin que la planta quedi sota el control de persones i entitats l'objectiu principal és l'enriquiment de totes totes. Entenem que la transgressió d'aquests límits legals hauria sancionar, però sempre en l'àmbit administratiu, sense intervenció del dret penal.


Contra la utilització interessada del model de club social

La FAC considera que juntament amb una majoria de CSC que respecten els límits de la legalitat vigent, hi ha altres que, després de la façana d'una associació, porten a terme activitats que van més enllà del legal, entrant en ocasions en conflicte amb el model associatiu que propugnem. En aquest sentit, rebutgem els intents de diverses entitats mercantils relacionades amb el cànnabis, especialment bancs de llavors, d'estendre les seves activitats comercials a un àmbit que els és aliè mitjançant la creació d'associacions "afins" la autonomia de funcionament queda limitada per la dependència econòmica respecte a persones i entitats l'"apadrinament" sona més aviat a control.

La FAC no s'oposa al mecenatge ni a la col.laboració entre CSCS i empreses, però no permetrà que el model de Clubs Socials de Cànnabis, que va sortint endavant pas a pas gràcies a l'esforç de centenars de persones usuàries durant llargs anys, quedi pervertit pels intents manipuladors dels que s'han mantingut al marge de l'activisme en els anys més durs per desembarcar ara en un intent de aprofitar-se del treball de normalització de centenars i centenars d'activistes i d'organitzacions d'usuaris. Això sense comptar el risc que suposa per a tot el moviment per la normalització del cànnabis l'existència d'iniciatives que podrien estar vulnerant la legalitat (qüestió que han de dilucidar els tribunals) i comencen a crear certa alarma social. No permetrem que uns quants individus amb afany de lucrar-se i beneficiar personalment ens arrosseguen en la seva caiguda.


La normalització no pot ser tasca només de la FAC

D'altra banda, la FAC vol manifestar el seu malestar pel fet d'estar rebent nombroses crítiques per la nostra defensa del model de Clubs Socials de Cannabis des d'àmbits on no es mou un dit per defensar la normalització. A la FAC només estem una petita part de les associacions cannàbiques que existeixen a l'estat espanyol, tot i això portem la major part de la càrrega que suposa lluitar per un nou marc legal i acabar amb el prohibicionisme.

Associacions amb centenars de socis i disposa amb les que molts grups de la FAC no podem ni somiar, ens exigeixen suport quan pateixen intervencions policials després de no haver fet el més mínim esforç per defensar el conjunt de persones que fem servir i cultivem cànnabis. Es limiten a distribuir marihuana, de vegades procedent del mercat negre, mentre ens deixen a la FAC la costosa tasca de defensar els interessos comuns. La FAC és l'única entitat que actualment porta a terme activitats de lobby polític per acabar amb les multes per consum i tinença, per regular l'autocultiu i per consolidar la realitat emergent dels clubs. L'última ocasió va ser la setmana passada, quan ens vam reunir amb la delegada del govern per al Pla Nacional sobre Drogues, Nuria Espí, a la qual reiterem les tres reivindicacions abans esmentades. Mentrestant, els que ara reclamen solidaritat es dediquen a publicitar les seves activitats, de forma a vegades irresponsable, sense invertir un euro del seu pressupost ni un minut del seu temps a l'activisme del que, quan sorgeixen els problemes, asseguren formar part.


El prohibicionisme és mort, encara que ningú tingui valor per enterrar-lo

En aquests dies en què la Comissió d'Estupefaents de l'ONU es troba reunida a Viena per reafirmar les seves caducs i inoperants principis prohibicionistes, des de la Federació d'Associacions cannàbiques (FAC) exigim una regulació clara del cultiu i distribució de cànnabis, basada en el respecte als drets de les persones usuàries, en la gestió democràtica i transparent, i aliena a la manipulació dels sectors comercials, així com l'abandonament de mecanismes de control repressius, amb la fi de les detencions i les confiscacions contra els que consumim, cultivem o distribuïm una planta d'ús mil.lenari, baix nivell de risc i creixent acceptació social.






Madrid, 24 març 2011

Federació d'Associacions cannàbiques (FAC)

www.fac.cc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada