dimecres, 29 de desembre del 2010

Potent antitumoral

La marihuana té un "potent efecte" antitumoral en un càncer de mama específic

Serviria per tractar entre un 25 i un 30 per cent de les dones afectades per aquest tumor

MADRID. (EUROPA PRESS) .- Un equip format per científics de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), la Universitat Complutense (UCM) i el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB) ha constatat que els components actius de la marihuana i els seus derivats exerceixen un "potent efecte" antitumoral en un model genètic de càncer de mama reduint el nombre i grandària dels tumors i les metàstasis a pulmó.

La investigació, publicada a Molecular Cancer, estableix que els cannabinoides exerceixen un marcat efecte antitumoral en el model genètic de càncer de mama 'MMTVneu', ja que no només redueixen dràsticament el creixement dels tumors i l'aparició de metàstasis, sinó que també són capaços de bloquejar la pròpia generació de nous tumors.

En concret, els ratolins 'MMTVneu' generen de forma espontània tumors de mama que posteriorment metastatitzar a pulmó, pel fet que expressen elevats nivells de l'oncogen 'ErbB2'.

Aquesta proteïna també es troba sobre-expressada en entre un 25 i un 30 per cent dels tumors de mama humans, el que es correlaciona amb un fenotip més agressiu, un major índex de recurrència o metàstasis i, per tant, amb un pitjor pronòstic , expliquen els investigadors.

Per aquestes raons, assenyalen, els ratolins emprats en aquest estudi són un bon model per a aquesta classe de tumors de mama, anomenats 'ErbB2' positius, per als que fan falta noves teràpies. Els autors del treball també han demostrat que els derivats del cannabis detenen el creixement i indueixen la mort de cèl lules en cultiu derivades de tumors de mama humans 'ErbB2' positius.

En ambdós casos (en el model animal 'MMTVneu' i en les cèl lules tumorals humanes) l'efecte antitumoral d'aquests compostos sembla estar mediat pel receptor de cannabinoides 'CB2'. Els efectes psicòtrops associats a l'ús del cannabis es deuen fonamentalment a l'activació del receptor 'CB1', que és el que s'expressa predominantment en el sistema nerviós. Per tant, comenten els científics espanyols, una teràpia antitumoral basada en fàrmacs que activin selectivament el receptor 'CB2' "no desencadenaria els efectes psicòtrops associats normalment al consum de la marihuana".

El tractament és segur

Un altre aspecte que afegiria seguretat a aquesta teràpia és que els cannabinoides actuen de forma selectiva sobre les cèl lules tumorals de mama sense afectar les cèl lules d'epiteli de mama normal (no tumoral), com ja ha demostrat el mateix grup de recerca en un article anterior publicat a la revista 'Cancer Research'.

Com a conclusió, els investigadors proposen que els cannabinoides, i especialment els compostos que activin selectivament el receptor 'CB2', podrien ser emprats, sols o combinats amb altres fàrmacs antitumorals, per al tractament d'aquest tipus de tumors de mama pels quals calen teràpies més efectives.

Recentment s'ha aprovat a Espanya i al Regne Unit l'ús d'un medicament basat en cannabinoides per al tractament de l'espasticitat associada a l'esclerosi múltiple. Aquest fet ha reobert el debat social sobre l'ús dels cannabinoides en la clínica, de manera que, segons aquest equip d'investigadors, "ara pot ser el moment apropiat per plantejar l'ús d'aquests compostos en altres malalties com el càncer de mama"

extret de AMEC.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada